MEB Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge'ye göre:
Belge müracaatlarında EK 1 formu doldurularak formda belirtilen diğer evrakları tamamlamış olmak gerekir. Diğer evraklar;
1- Öğrenim belgesi aslı veya onaylı örneği ile bir adet fotokopisi.
2- Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi.
3- Bir adet vesikalık fotoğraf (Biometrik).
Ayrıca aşağıda yazılı olan bilgi ve belgelerde başvuruya esas kanıt doküman olarak adaylardan istenir.
KALFALIK BELGESİ Sınavlarına Müracaat Yapabilmek İçin;
1- Müracaat tarihinde 22 yaşını doldurmuş olmak.
2- En az ilköğretim okulu mezunu veya Ortaokul/İmam Hatip Ortaokulunu bitirmiş olmak.
1996-1997 Eğitim-Öğretim yılı ve daha önceki yıllarda İlkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri İlkokul diploması ile yapılır.
1996-1997 Eğitim-Öğretim yılı ve daha önceki yıllarda İlkokulu bitirmeden ayrılmış olup İkinci kademe Okur-Yazarlık belgesi olanların Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt yaptırmaları şartıyla başvuruları kabul edilir.
3- SGK veya e-Devletten alınacak işyeri ünvan listeli prim dökümünde belge almak istediği meslek dalında en az 1 günlük çalışmanın belgelendirilmiş olması (18 yaşından sonraki çalışmalar değerlendirilir).
4- MYK dan alınmış olan 3 üncü derece mesleki yeterlilik belgesi.
5- Yaygın eğitim kurs bitirme belgesi (3 üncü seviye belge sahibi olanlar ile kurs/kursların toplam süresi 468 - 756 saat arasında belge sahibi olanlar direk beceri sınavına girerler. Diğerleri teorik + beceri sınavlarına alınırlar).
DOĞRUDAN KALFALIK BELGESİ ALMA ŞARTLARI:
1. YÖNERGE MADDE 13- (1) 19/6/1986 tarihinden önce çıraklık okulu diploması alanlara; ilgili alan altındaki bir daldan, Kanunun 35 inci maddesi kapsamında doğrudan kalfalık belgesi düzenlenir. (KANUN MADDESİ 35.)
2. YÖNERGE MADDE 13- (4) c) Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlara, doğrudan kalfalık belgesi, Kanunun 35 inci maddesi kapsamında düzenlenir. (KANUN MADDESİ 35.)
YURT DIŞINDA ÇALIŞANLARIN KALFALIK BELGESİ ALMA ŞARTLARI:
1. YÖNERGE MADDE 8- (12) Yurt dışından alınan belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ülkenin Türkiye'de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe çevirisi ile yapılır. Bu madde kapsamında başvuru yapanlardan sosyal güvenlik prim dökümü istenmez. (KANUN MADDESİ 35.)
2. YÖNERGE MADDE 13- (6) Yurt dışındaki mesleki eğitim kuruluşlarından kalfalık, kalifiye işçilik veya bunlara eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara kalfalık belgesi, ustalık belgesi veya buna eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara da ustalık belgesi Kanunun 35 inci maddesi kapsamında doğrudan verilir. (KANUN MADDESİ 35.)
TESK BELGESİ OLANLARIN KALFALIK BELGESİ ALMA ŞARTLARI:
1. YÖNERGE MADDE 13- (5) Kanun kapsamına alınmadan önce Bakanlık ve meslek odaları iş birliğiyle verilmiş olan kalfalık ve ustalık belgeleri; ilgili meslek odalarından alınacak resmi yazı ile doğrulanması halinde Kanunun 35 inci maddesi kapsamında dengi belgelerle değiştirilir. Meslek odalarının ildeki üst kuruluşları, kapsama alınan meslek dallarında verdikleri belgelerin listelerini, kapsama alma tarihini izleyen 30 gün içinde il millî eğitim müdürlüğüne gönderir. (KANUN MADDESİ 35.)
HAYAT BOYU ÖĞRENMENİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ 1 KAPSAMINDA BELGESİ OLANLARIN KALFALIK BELGESİ ALMA ŞARTLARI:
1. YÖNERGE GEÇİCİ MADDE 3- Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan "Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi-I" kapsamında Bakan Onayı ile yapılan önceki öğrenmelerin tanınması sınavlarında verilen belgeler, belge sahibinin Ek-4 Dilekçe ile başvurması halinde Kanunun 35 inci maddesi kapsamında dengi belgelerle değiştirilir. (KANUN MADDESİ 35.)